У Радомишлі просто неба слухали музику Шопена

размещено в: Новини і публікації | 0

У Радомишлі втретє відбувся міжнародний open air фестиваль класичної музики «ШопенФест. Музика Фридерика Шопена просто неба».

11-12 червня на території історико-культурного комплексу Замок-музей Радомисль відомі українські музиканти виконували твори Фредеріка Шопена. Запрошені гості фестивалю — солістка Національної філармонії України Інеса Порошина, лауреат всеукраїнського конкурсу піаністів ім. Лисенка, солістка Національної філармонії Лариса Деордієва, а також виконавці з музичних шкіл – Зоріна Чорноус, Євген Моторенко, Ярослав Бих та наймолодший учасник Антон Лабік-Пронюк.

Основна програма фестивалю традиційно  виконувалась на імпровізованій сцені, розташованій просто неба на Острові кохання.  Ведучим свята був незмінний Юрій Рудницький, який відзначив символічність фестивалю – музика без стін та рамок.

Пан Юрій акцентував увагу на революційній постаті Шопена. Творчість майстра – поклик до гідності та свободи. «Революційний етюд» до мінор для фортепіано – це твір, який лунав в найгарячіших точках протистояння під час подій Революції гідності, і звучання якого під час концерту в Радомишлі мало символічне значення. Власне, не лише цей твір, написаний композитором під час Польського повстання 1830 року проти російського царату за відновлення незалежності Речі Посполитої поєднує композитора певним чином з Україною. У згаданому повстання брали участь і радомиські шляхтичі, а також двоє друзів Шопена, які були вихідцями з наших теренів – Стефан Вітвицький з Вінниччини та Юзеф-Богдан Залеський з Київщини. Останньому композитор присвятив одну зі своїх мазурок. Учнем Шопена був також Кароль Мікулі, основоположник Львівської фортепіанної школи.

До речі, всі кошти виручені за продаж квитків організатори передають на благодійність.

Всі кошти, зароблені від продажу квитків фестивалю, вирішено передати проекту «Люди допомагають людям»,— каже Ольга Богомолець, яка ініціювала створення інтернет-платформи з такою назвою і власне є засновницею Замку, —Гроші підуть на потреби членів сімей загиблих або зниклих без вісті в результаті трагічних подій на Майдані і військових дій на сході України. Я вважаю дуже важливим підтримувати тих, хто втратив близьку людину і сам не може себе забезпечити. Це неповнолітні діти, люди похилого віку, інваліди та молоді мами, які виховують дітей до трьох років. «Люди допомагають людям» — це не фонд і не посередник. Людина, яка хоче допомогти, перераховує гроші на особистий банківський рахунок сім’ї. Навіть у хвилини радості не можна забувати про те, що відбувається в Україні.

Також Ольга Богомолець відзначила майбутні іновації фестивалю:

 – Основним принципом фестивалю є підтримка творчих дітей. Тому в наступному році планується змінити формат фестивалю на Всеукраїнський. Провести відбіркові тури у всіх куточках України. А талановиті діти, зможуть виступити на сцені «Острову любові».

Організатори заходу прагнули довести, що класична музика у XXI ст. може знаходити своїх поціновувачів і за межами стін концертних залів філармоній та опери. І схоже це їм вдалось. Два дні туристична перлина України була цілком оповита музикою, яку творив один з найвеличніших композиторів за всю історію людства.

Фестиваль проходив під патронатом Посольства Республіки Польща в Україні, за підтримки благодійної платформи «Люди допомагають людям» та компанії «In Jazz» офіційного представника YAMAHA в Україні.

Джерело: http://www.0412.ua/news/1258901

Обсуждение закрыто.